Het onstaan van Nepalimed

“In het najaar van 1997 Nepal bezochten  Jan en Ammy van Gooswilligen Nepal. Trekkend door de Koningsvallei in Nepal, maakte de reisgids hen attent op het nieuwe ziekenhuis in Dhulikhel. Het kon geen toeval zijn dat zij 's avonds tijdens het eten Sheila ontmoetten, een in Californië woonachtige Indiase vrouw, die als vrijwilligster in het ziekenhuis werkte. Zij introduceerde hen de volgende dag bij Dr. Ram Kanta Shrestha, een zeer energieke jonge Nepalese man, chirurg, directeur van het ziekenhuis, die in Oostenrijk zijn opleiding als arts en chirurg heeft genoten.

Ook waren zij onder de indruk gekomen van het leed en de armoede bij de Nepalese bevolking. Ze zochten naar een mogelijkheid structureel iets te doen. Nu ze een goed ziekenhuis hadden gevonden was het duidelijk dat zij, als artsenechtpaar, een wezenlijke bijdrage konden leveren aan de gezondheidszorg. Het feit dat Dhulikhel hospitaal goed georganiseerd is, een betrouwbaar financieel beheer heeft, was daarbij doorslaggevend om Nepalimed Holland op te richten.

Sinds die tijd is er veel in gang gezet.
Activiteiten werden georganiseerd waarbij de opbrengsten ten goede kwamen aan de verschillende projecten en de bouw van diverse onderdelen van het ziekenhuis. Dit alles werd gestart en voor een groot deel gerealiseerd door Ammy en Jan van Gooswilligen, die beiden met tomeloze energie zich ingezet hebben voor Nepalimed. Helaas overleed Jan, op 73-jarige leeftijd, in 2008. De werkzaamheden voor Nepalimed worden nu behartigd door zijn vrouw Ammy.

Voor de speerpunten van Nepalimed Holland: zie onder hoofd ‘home’


________________
In memoriam

Jan van Gooswilligen:
 


Nepalimed verleent niet alleen steun door het ter plaatse brengen van medische instrumenten, maar ook door middel van het adviseren en opleiden van lokaal Nepalees personeel door Nederlandse artsen.