<< terug naar overzichtIn memoriam

Jan van Gooswilligen


Jan van Gooswilligen
In zijn woonplaats De Wijk is op 19 December 2008 een van de oprichters van Nepalimed Holland, Jan van Gooswilligen op 73 jarige leeftijd overleden.

Jan, geboren en getogen in Bilthoven. Sport was zijn grote passie. Hij speelde 58 keer voor het Nederlands hockey elftal, waarvan 38 als captain. Hij werd landskampioen met SCHC ( Stichtse Cricket- en Hockeyclub ) en speelde mee in twee Olympische Spelen, Rome 1960 en Tokio 1964. Hij organiseerde in zijn woonplaats vele jaren de Nederlandse kampioenschappen wielrennen voor artsen. Jan was ook een fanatiek schaatser. Hij reed de Friese Elfstedentochten van 1954, 1956 en 1986. In 1963 werd hij door een politieman in Harlingen van het ijs gehaald.

Na zijn artsenopleiding promoveerde Van Gooswilligen op een onderzoek naar de invloed van training op een groep militairen en specialiseerde hij zich als uroloog, hij ontwikkelde het specialisme urologie in het Diakonessenhuis in Meppel.

Hij wist deze passie voor de sport te combineren met zijn medische kennis en richtte samen met zijn vrouw Ammy het Sportmedisch Adviescentrum (SMA) op. Vanuit dit centrum in het ziekenhuis werden vele sporters onder wie talrijke topsporters begeleid.

Samen met zijn vrouw Ammy bezochten zij in 1997 Nepal. De indruk van het leed en de armoede bij de Nepalese bevolking deed hun als artsenechtpaar besluiten om te zoeken naar een wezenlijke bijdrage aan de gezondheidszorg. Op hun tocht door de Koningsvallei bezochten zij het Dhulikhel Hospital dat niet alleen goed georganiseerd is, maar ook een betrouwbaar financieel beheer heeft. Samen met de jonge Dr. Ram Kanta Shrestha, chirurg en directeur van het ziekenhuis hebben zij besloten om een structurele bijdrage te leveren aan dit ziekenhuis. Nepalimed Holland was geboren. Door de tomeloze inzet van het echtpaar werden er de afgelopen 10 jaar vele activiteiten ontplooid waarbij de opbrengsten ten goede komen aan verschillende projecten en de bouw van diverse onderdelen van het ziekenhuis.
De speerpunten van Nepalimed Holland zijn:

  • het ontwikkelen van het specialisme urologie
    de zorg voor moeder en kind, door ondermeer het opleiden van
  • “lekenvrouwen”als assistenten bij zwangersschap, geboorte en kraambed, educatie op scholen, starten van microkredietprogramma’s, dit alles in de buitenposten van het ziekenhuis.

Jan van Goos was ondermeer de initiator van de jaarlijkse Charity Golfdag voor bedrijven , die door het kopen van een hole, Nepalimed sponsoren. Hierbij spelen de door het bedrijf uitgenodigde particulieren met een topsporter als vluchtleider.
Het werk van Nepalimed is echter nog niet ten einde, de werkzaamheden zullen door echtgenote Ammy worden door gezet. 

Jan van Goos laat niet alleen voor Nepalimed een enorme leegte achter, maar vooral voor zijn vrouw Ammy, kinderen en kleinkinderen zal het gemis van hun geliefde echtgenoot, vader en opa het zwaarst wegen. Met veel respect en dankbaarheid denken wij terug aan Jan van Goos.
<< terug naar overzicht


Nepalimed verleent niet alleen steun door het ter plaatse brengen van medische instrumenten, maar ook door middel van het adviseren en opleiden van lokaal Nepalees personeel door Nederlandse artsen.